WAT IS AUTISME?

Er is de laatste tijd veel aandacht in de media voor Autisme, ook wel bekend als ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Misschien heb je een zoon of dochter met Autisme en/of  herken je bepaalde eigenschappen bij jezelf. Steeds meer mensen herkennen zich in bepaalde kenmerken zoals:

- gevoeligheid voor prikkels zoals harde geluiden, fel licht, sterke geuren (Zintuiggevoeligheid)

- moeite met herkennen van non-verbale signalen

- dingen die gezegd worden letterlijk nemen

- niet graag over koetjes en kalfjes praten

- het lastig vinden om vriendschappen of relaties te onderhouden

- een hobby of interesse waar je helemaal in op kan gaan.

- niet toe komen om te beginnen aan iets, of het juist niet kunnen afmaken

- moeite met plannen

Herkenbaar? 

Dan is de kans vrij groot dat je kenmerken van Autisme hebt

De oorzaak lijkt te liggen in een ingewikkelde combinatie van genetische en omgevingsfactoren die elkaar beïnvloeden. Deze leidt tot een andere manier van informatieverwerking op cognitief niveau. Cognitie wordt ook wel beschreven als de processen die betrokken zijn bij het verwerken van informatie. En iedereen verwerkt informatie, continue. 

Wat uit de praktijk blijkt, is dat veel mensen met Autisme een anders werkend brein hebben. Een andere logica hebben, de wereld anders interpreteren dan de meeste mensen. En waarbij heel veel verschillende signalen (prikkels & details) tegelijkertijd worden opgepikt. Alsof je een vaak puzzel of blueprint moet maken, zonder dat je een voorbeeld hebt gekregen. Je moet harder werken om een plaatje te maken, of een plaatje compleet te maken. Hierdoor ben je eerder overprikkeld en heb je moeite met overzicht of controle te houden. Er is vaak een hoge mate van stress aanwezig. Of je nu wel of niet een diagnose hebt, de kans is groot dat je tegen allerlei zaken aanloopt in je leven. Zowel op je werk als privé. Een diagnose kan alleen gesteld worden door een psycholoog. De wachtlijsten zijn tegenwoordig enorm.  Wil je toch alvast meer inzichten stress verminderen en praktische tools? Een gespecialiseerde Autisme Coach zoals ik kan je daarbij helpen.

 

Mensen met  (kenmerken van) Autisme kunnen ook groeien!

Stress maakt dat je meer last hebt van jouw kenmerken van autisme. Op het moment dat je minder stress hebt, heb je minder last van een vol hoofd, minder piekeren, concentratieproblemen nemen af en minder last van prikkelgevoeligheid. Dus weten waar je stress van krijgt, en hoe je je eigen persoonlijke stresssignalen kunt herkennen zijn erg belangrijk voor je rust EN persoonlijke groei. Daarbij helpt meer inzicht in je eigen autisme om meer grip te krijgen op jouw leven met autisme. Door deze inzichten alleen al krijg je meer energie, voel je meer rust en kun je over het algemeen beter functioneren. Zowel thuis als op het werk.  Je houdt energie over om meer te genieten, te doen en te leren! Wil jij ook groeien? Het beste uit jezelf halen? Laten we samen gaan kijken:

       

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb